Автор: Світлана ГАВРИЛЕНКО11 Июня 2021 13:04

Навчання на технолога харчової промисловості в ХДАЕУ: перспективно завжди!

Навчання на технолога харчової промисловості в ХДАЕУ: перспективно завжди!

Колектив і студенти кафедри інженерії харчового виробництва
під час зустрічі з відомим шеф-кухарем.

Початок літа – як відомо, хвилююча пора для випускників і абітурієнтів. Адже саме зараз перед юнаками та дівчатами стоїть важливе питання вибору закладу освіти, де вони здобуватимуть майбутню професію. До 13 червня триватиме зовнішнє незалежне оцінювання якості освіти. Потім стартує вступна кампанія. 

У першу чергу, плануючи професійне майбутнє, абітурієнту важливо враховувати не тільки зацікавленість обраною професією, а й її затребуваність на ринку праці, що гарантує хороший заробіток з перспективним кар’єрним ростом. Однією з провідних галузей виробництва в країні, яка в сьогоденних умовах економічної кризи не знизила обсяги виробництва, а продовжує активно їх нарощувати, без перебільшення, є харчова промисловість. Тому ця сфера завжди залишається в числі найпопулярніших серед вступників. На сьогодні отримати якісну освіту завжди затребуваної професії інженера-технолога харчового виробництва можна, вступивши до провідного закладу вищої освіти Півдня України – Херсонського державного аграрно-економічного університету.

Тут, йдучи назустріч потребам часу, на біолого-технологічному факультеті в 2015-му було засновано спеціальність «Харчові технології». Модернізація вітчизняних підприємств переробної та харчової промисловості, впровадження новітніх технологій і входження нашої країни в світове співтовариство потребують кваліфікованих фахівців із вищою освітою, зазначила в розмові з «Гривною» кандидат сільськогосподарських наук, доцент, завідувач кафедри інженерії харчового виробництва Наталя Новікова. Взагалі ключовою фігурою сучасного виробництва стає технолог, без якого жодне підприємство не може працювати. Отже, як відмітила Наталя Володимирівна, ця спеціальність створює підґрунтя для реалізації найбільш пріоритетного завдання – створення в Україні індустрії продуктів здорового харчування, що, безперечно, слугує підвищенню якості життя та збереженню генофонду нашої нації.

Однак сучасна підготовка кваліфікованих фахівців для харчової промисловості неможлива без постійного партнерства стейкхолдерів (зацікавлених осіб), роботодавців і освітян. Така співпраця дає можливість прогнозувати потреби галузі, а залучення фахівців-практиків до освітнього процесу вже стало невід’ємною вимогою для фахової підготовки здобувачів вищої освіти.

На кафедрі інженерії харчового виробництва існує постійна співпраця з представниками як малого, так і великого бізнесу. Так, наприклад, у межах впровадження дуальної освіти (поєднання одночасно навчання в університеті з навчанням безпосередньо на робочому місці на виробництві) між ХДАЕУ та ресторанами «Пан Атаман» (Олешки) та Barin (Херсон) підписано меморандуми про співпрацю, які дозволяють проводити практичну підготовку під час виїзних занять у провідних ресторанних комплексах Херсонської області. Там студенти мають можливість працювати з професіоналами своєї справи, перейняти досвід провідних шеф-кухарів, ознайомитися з сучасними тенденціями харчового виробництва та запропонувати власне бачення готової страви.

Нещодавно на території дендропарку ХДАЕУ було проведено майстер-клас із одним із найяскравіших учасників популярного телевізійного кулінарного шоу «МайстерШеф Професіонали» Аліком Мрктчяном, який запам’ятався своїм умінням приготування смачних і вишуканих страв із м’яса. Він по-ділився професійними знаннями та досвідом, своїми кулінарними секретами. Кожен бажаючий міг дізнатися про особливості приготування авторського шашлику та спробувати його на смак. До того ж під час приготування страви Алік встиг розповісти своїм слухачам про стан сучасного виробництва харчової продукції, проблеми галузі та взагалі про перспективи професії інженера-технолога. Відомий шеф-кухар наголосив про нагальну необхідність такої професії як технолог і нестачу фахівців даної сфери.

Взагалі проведення майстер-класів із приготування кулінарної продукції на факультеті стало вже доброю традицією й невід’ємною частиною навчання. Так, за сприяння успішних херсонських шеф-кухарів Уляни Бердар (кафе BVS), Тетяни Вахненко (ФОП Пилипенко),  Віталія Лелюка (піцерія  SaleePepe) студенти мають змогу долучитися до приготування кулінарної та кондитерської продукції, перейняти досвід. Це м’ясні та овочеві страви, улюблені млинці, універсальні піци, суші та роли на будь-який смак, різноманітні смаколики – тістечка та печиво, святкові паски, солодке морозиво… Це далеко не весь перелік страв, у світ вишуканих рецептів яких поринають здобувачі освіти разом із запрошеними фахівцями харчової галузі. Варто відзначити, що такі зустрічі до того ж дають можливість студентам обрати майбутню базу практики та забезпечити випускників першим гідним робочим місцем. 

Крім того, кафедра інженерії харчового виробництва веде активну співпрацю зі школярами. Ії прикладом є проведення у період шкільних канікул для школярів 9–11 класів «Школи кулінарної майстерності» з метою виявлення зацікавленості абітурієнтів до майбутньої професії. 

«Крім навчальних програм, наші студенти беруть активну участь і в університетських профорієнтаційних заходах, – додає Наталя Новікова. – Це і “Різдвяна вечеря”, й “Масляна”, й “День відкритих дверей”. У неформальній обстановці майбутні професійні кулінари, втілюючи в життя свої знання, готують різноманітні страви, якими щедро пригощають запрошених учнів і гостей заходів».

Серед поєднання різноманітних підходів у здобутті обраної спеціальності, розповіла завідувач кафедри, значну роль відіграє можливість проходити практику на виробничих підприємствах у межах дуальної освіти за грантовими програмами. Це теж сприяє подальшому працевлаштуванню. 

Тож біолого-технологічний факультет ХДАЕУ запрошує всіх бажаючих долучитися до числа здобувачів вищої освіти за цікавою та перспективною спеціальністю «Харчові технології». В університеті можливо отримати вищу освіту першого (бакалаврського) чи другого (магістерського) рівнів.

Ліц. АД №527473 МОНУ від 14.11.14 р.

Фото надане університетом