На Херсонщині обговорили проблеми та шляхи розвитку вівчарства

Автор: Мирослава Кошкина20 Май 2019 13:07
На Херсонщині обговорили проблеми та шляхи розвитку вівчарства

Галузь вівчарства в Україні пережила непрості часи після розпаду СРСР, адже були втрачені ринки збуту, зменшилась кількість вільних земель під пасовища. Втім, останні тенденції показують що галузь відроджується. Про це говорили на Всеукраїнському семінарі-нараді, присвяченому розвитку вівчарства та козівництва, який відбувся 17 травня на Херсонщині.

Захід «Інноваційний розвиток вівчарства і козівництва в ринкових умовах» пройшов на базі унікального Інститут тваринництва степових районів «Асканія Нова», який є єдиним в країні закладом, що займається генетикою вівчарства.

- Цьогорічний захід співпав зі 100 річчям заповідника Асканія Нова. Можна сказати, що сам заповідник починався та був тісно пов'язаний із вівчарством півдня, - зазначив директор Інституту Юрій Вдовиченко, відкриваючи захід.

Інститут тваринництва має давню історію, пов’язану із іменем відомого радянського академіка М.Іванова, за пропозицією якого в 1925 була організована зоотехнічна дослідницька і племінна станція в Асканії-Новій. Сьогодні інститут є розробником популярних порід та технологій, а також обладнання для галузі вівчарства та козівництва.
Ознайомитись з досягненнями та придбати племінних тварин на семінар-нараду завітали  виробники та переробники з Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Черкаської та Чернігівської областей. На заході були представлені вівцематки, молодняк та барани-плідники селекції асканійського інституту – вовняних, м’ясо-вовняних та м’ясних порід.

- Відродження вівчарства на Херсонщині є доцільним і економічно обґрунтованим. Маємо стабільний попит на ягнятину, на вовну, на племінний молодняк, в тому числі у закордонних покупців. Крім того Херсонська область набула популярності як туристичний регіон. Тому вівчарські господарства можуть стати цікавими локаціями для агротурів, які знайомитимуть з гостей роботою  овечої ферми, або гастротурів - з дегустацією крафтових сирів та бринзи з овечого молока, - зазначив директор Департаменту агропромислового розвитку Олександр Паливода.

Осередком відродження галузі має стати Інститут «Асканія-Нова» - закладом, який має потужні наукову та технічну базу для створенні нових порід, згідно вимогам сучасного ринку. Зокрема, порода асканійська тонкорунна, виведена на Херсонщині, є перлиною вівчарської селекції. Вовна тварин цих порід досягає 20 см у довжину, має гарні технічні показники. Не дивно, що Херсонська область з року в рік посідає 1 місце в Україні з настригом вовни з однієї тварини - 3,2 кг ( 1,2 кг - середній показник в Україні). А в передових господарствах області зафіксовано результати - понад 7 кг вовни з однієї тварини.

В рамках заходу відбулась дегустація бринзи з овечого молока та страв з ягнятини. Завершив захід традиційний конкурс із ручного стриження овець.

Тэги:

Херсонец признан лучшим легкоатлетом в Украине

До кінця року херсонська школа отримає спортивний дитячий майданчик

Херсонщина почне експортувати агропродукцію до Туреччини

Херсонка Єлизавета Мерешко здобула золото на Чемпіонаті світу