З 1 липня молоко ділять на три сорти: що треба знати селянам Херсонщини

Автор: Альона ШНАБСЬКА02 Июля 2018 16:38

З 1 липня згідно з новим ДСТУ (3662: 2015 «Молоко-сировина коров'яче. Технічні умови») в Україні ввели в дію три сорти молока, в залежності від рівня бактеріального забруднення: екстра, вищий і перший.

- Сорт екстра передбачає загальну бактеріальну забрудненість до 100 тис./см3,

- вищий сорт - до 300 тис./см3,

- перший - до 500 тис./см3,

- другий сорт - до 3 млн./см3.

Кажуть, що молоко з приватних господарств - другого сорту і може містити в 30 разів більше бактерій, ніж продукт екстра-класу.

Це означає, що тепер другий сорт молока негатунковий. І його можна закуповувати лише для переробки на сировину для тварин. Наприклад, виготовляти з нього сухе молоко, яке потім реалізовувати на корм тваринам, коментує начальник управління безпеки харчових продуктів і ветмедицини ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області Віталій Боярський.

Але, акцентує фахівець, коров’яче молоко з приватних господарств може бути і першого сорту, тож з 1 липня його можуть продовжувати закуповувати молокозаводи. На підприємствах є виробничі лабораторії, де визначають бактеріальну забрудненість та інші показники якості. 

Молокопереробні підприємства з 1 липня не зможуть використовувати в процесі виробництва молочної продукції молоко, яке не буде відповідати вимогам нового ДСТУ 3662:2015.

Відтак, поки що дія нових стандартів, адаптованих до європейських, мало як вплине на приватні господарства з корівками. Хіба що закупівельник не почне маніпулювати нововведенням і збивати ціни на молоко фермерів.

Читайте також: Селяни Херсонщини масово позбуваються своїх корів: «На нас хтось заробляє мільйони»