Науковці ХДАЕУ – на вістрі актуальності

Автор: Наталя ДЗВОНИЦЬКА25 Май 2020 10:24
Науковці ХДАЕУ – на вістрі актуальності

Упродовж останніх років серйозні кліматичні зміни в усьому світі та Україні зокрема потребують нового наукового підходу до аграрної діяльності. Ми все частіше чуємо про глобальне потепління, а наш Херсонський степовий край особливо потерпає від таких змін. 

Основні виклики, які ставить перед людством природа, зводяться до подолання наслідків високих температур, посух, які за останні 20 років істотно почастішали. Вже багато років на кафедрі рослинництва, генетики, селекції та насінництва у Херсонському державному аграрно-економічному університеті проводять наукові роботи під керівництвом генетика-селекціонера, завідувача кафедри професора Валерія Базалія зі створення нових сортів пшениці озимої, придатних до вирощування в жорстких умовах кліматичних змін. Пшениця м’яка озима займає провідне місце серед продовольчих зернових культур в Україні та світі, вона є основою продовольчої безпеки нашої країни. Але врожайність її перш за все зумовлюється генетичним потенціалом, який реалізується за умов необхідної в період вегетації вологи – а її в нашому регіоні ризикованого землеробства істотно не вистачає.

Саме цю проблему вирішують науковці ХДАЕУ. Характерним для наукової роботи є те, що весь селекційний процес зі створення нових сортів проводять на дослідному полі університету. До нього залучені співробітники кафедри, а студенти агрономічного факультету водночас мають змогу отримувати знання з дисциплін «Селекція і насінництво», «Рослинництво» та інших – безпосередньо спостерігаючи за всім процесом селекції та на виїзних лабораторно-практичних заняттях. «Плодами» наукової роботи, якими заслужено пишається кафедра, є створення та занесення до Державного реєстру рослин України сортів пшениці м’якої озимої «Кірена», «Ярославна», «Кларіса» (умовна дворучка), «Асканійська». Зараз на державному сортовипробуванні знаходяться сорти пшениці озимої «Перлина» та «Асканійська Берегиня».

Іншим науковим напрямом кафедри є робота з вивчення комплексних препаратів біологічного походження, які застосовуються в технологічних схемах вирощування різних польових культур. Очолює цей напрям доцент кафедри Євгеній Домарацький. Особливістю цієї науково-дослідної роботи є застосування препаратів-стимуляторів ростових процесів рослин, здатних пом’якшувати дію стресів від несприятливих факторів кліматичних змін (нестачі вологи, прояву високих температур тощо). Варто зазначити, що всі препарати, які вивчаються, – біологічного походження. Це дуже актуально сьогодні для вирощування екологічно безпечної продукції рослинництва. За результатами цієї наукової роботи в минулому році на кафедрі рослинництва, генетики, селекції та насінництва було захищено дві кандидатські й одну докторську дисертації.

Нещодавно в Аграрно-економічному університеті на кафедрі рослинництва з’явилася нова спеціальность – «Садівництво та виноградарство». Це вкрай актуальний напрям сьогодення на територіальному рівні Херсонщини, тож обравши нову спеціальність, абітурієнти мають змогу отримати перспективну професію. Цим напрямом у виші опікується кандидат сільгоспнаук Ольга Козлова. У минулому році за підтримки керівництва університету та працівників кафедри було закладено в навчально-дослідних цілях сад нішевих плодових культур, про що вже повідомляла газета «Гривна». Глобальне потепління вносить корективи до переліку плодових культур, тому аграріям рекомендують звернути увагу на такі культури, як хурма, зизифус, інжир, кизил (причому не звичайний червоний, а бурштиновий – дуже цікавий у плані можливої ​​переробки). Адже в плані маркетингу не можна забувати про те, що реалізація не тільки плодів, а й продуктів із них дуже вигідна – будь-то сушка, чорнослив, джеми або щось інше. А значить, сучасним сільгоспвиробникам потрібно вміти не тільки виростити, але й максимально реалізувати свій урожай, і цьому також студентів навчають на кафедрі. 

В Аграрно-економічному університеті багато уваги приділяють не тільки теоретичній підготовці, а й практичним знанням і навичкам майбутніх фахівців. Тому, ставши студентом Аграрно-економічного університету й обравши омріяну спеціальність із широкої палітри, що пропонує виш, кожний має всі шанси стати справжнім фахівцем своєї справи.    

Ліц. АД №527473 МОНУ від 14.11.14 р.